Parohia ortodoxa Viisoara

Apariţii editoriale

Publicaţii

Română (România)English (United Kingdom)
Acasă Multimedia La Denia de Luni: CONȘTIINȚA BISERICII: PREA PUȚIN UNTDELEMN PENTRU AȘTEPTAREA MIRELUI
La Denia de Luni: CONȘTIINȚA BISERICII: PREA PUȚIN UNTDELEMN PENTRU AȘTEPTAREA MIRELUI
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Preot Petru Roncea   
Monday, 10 April 2023 15:38
There are no translations available.

Denia de Luni ne aduce aminte de fecioarele

cele înţelepte şi de cele neînţelepte. După ce începutul Deniilor din Săptămâna Patimilor ni L-a adus înainte pe Hristos în chipul lui Iosif cel din Egipt, Luni seara vedem icoana Bisericii, a Miresei Sale în chipul celor zece fecioare. Cinci erau înţelepte căci aveau faptele credinţei în candelele lor, în untdelemnul pe care-l deţineau în vase. Atenţie, însă, când cele nebune – care nu aveau faptele credinţei, adică n-aveau untdelemn până nici în candele – le-au cerut celor înţelepte să le dea şi lor, acestea, cu foarte multă smerenie şi grijă, ştiind cu teamă că n-au făcut de ajuns cât ar fi trebuit pentru Mirele care trebuie să vină, că nu s-au pregătit îndeajuns şi că untdelemnul din vase nu le este la măsura cât ar fi trebuit să fie, le-au spus: Duceţi-vă şi cumpăraţi-vă, că s-ar putea, dacă vă dăm şi vouă, să nu ne ajungă nici nouă, nici vouă. Adică nu-i prea mult untdelemn nici la noi în candele şi, dacă vă dăm şi vouă ceva, s-ar putea ca nici noi, nici voi să nu fim găsite cu candelele aprinse când va veni Mirele. Această smerenie a fecioarelor înţelepte care îşi văd mereu neîmplinit deajuns lucrul făcut, chiar şi când au adormit, adică chiar şi până la moarte, s-au socotit mereu că nu sunt pregătite, că n-au deajuns untdelemn în vase pentru întâmpinarea Mirelui. Aşa este Biserica, aşa trebuie să fim noi, mereu cu această conştiinţă că n-am făcut cât trebuia pentru Mirele Iisus Hristos.

 

Biserica-mireasă se pregăteşte acum pentru unirea nupţială cu El, zilele acestea sunt scările nuntirii noastre cu El şi a Lui cu noi. Nunta se petrece pe Golgota, pe Cruce, când El, cu mâinile întinse, va îmbrăţişa lumea întreagă, Biserica întreagă la sânul Său.

La Denia din Marea zi de Marţi vom vedea cum se pregăteşte Hristos pentru nuntă, dar cum ne pregătim şi noi. Îl vom vedea pe Mirele Bisericii pregătindu-Se prin ungere, prin taina mirului Mariei. O, dar Biserica, vai, Îl va da la moarte prin vânzare, când vom face pomenire de vânzarea lui Iuda. De aceea miercurea postim întotdeauna, pentru că în ziua de miercuri noi, oamenii, am ales să vindem pe Iisus Hristos prin păcatele noastre, să-L dăm la moarte îngrozitoare, de cruce, prin faptele noastre cele rele. Vinerea de asemenea postim întotdeauna pentru că Mirele Bisericii moare din cauza noastră în această zi, de aceea avem această conştiinţă a vinovăţiei şi de miercuri, şi de vineri, şi ne-o manifestăm chiar şi văzut printr-o jertfă a trupului. Cum să mai ai poftă de mâncare aleasă când te cuprinde un sentiment de ruşine ştiind cum te-ai purtat faţă de Acela care S-a întrupat ca să ne facă fii ai lui Dumnezeu prin har, faţă de Iisus Hristos? Astfel urcăm pe scara îndumnezeirii firii omeneşti prin Trupul plin de suferinţe al lui Iisus Hristos, Mirele Bisericii.

Dimineaţa din Marea zi de Marţi o încheiem iarăşi apoteotic, Sfânta Liturghie făcându-ne Marii iubite de Hristos cărora El ne va îngădui să-I atingem picioarele sărutându-le mai înainte de a se lăsa străpunse de cuie pe Cruce.

 


Powered by Nometra WebDesign and Hosting. XHTML and CSS.