Parohia ortodoxa Viisoara

Apariţii editoriale

Publicaţii

POTIRUL IUBIRII
User Rating: / 7
PoorBest 
Written by Preot Petru Roncea   
Thursday, 16 April 2009 13:31
There are no translations available.


Trăim o vreme ce trebuie neapărat consemnată pentru istorie. În mitologia greacă se vorbeşte despre pasărea Phoenix care este singura din specia sa care nu se poate reproduce. Atunci când lunga sa viaţă e pe sfârşite şi pasărea simte că s-a apropiat de capătul vieţii, îşi face un cuib din tămâie şi plante cu aromă, dă foc cuibului, apoi se întinde, arzând odată cu cuibul, iar din cenuşa sa se formează o altă pasăre. Noua pasăre o îngroapă pe cea precedentă, punându-i rămăşiţele într-un înveliş de smirnă şi tămâie în formă de ou şi ducându-le la sanctuarul din Heliopolis. Asta e legenda şi pare-se că această moarte-înviere este laitmotiv pentru orice înnoire în viaţa unei comunităţi. Parohia Viişoara trăieşte, aşadar, un nou început. Cum începuturile mai întotdeauna sunt de neuitat, se cuvenea să le aşternem pe pagini nemuritoare. Mărturie pentru generaţiile viitoare. Astfel a apărut ideea unui anuar al parohiei în care să fie relatate, spre neuitare, evenimentele pozitive care au marcat parohia vreme de un an. Să le strângem aici ca pe nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint, ca pe o ofrandă a jertfei noastre pastorale în potirul dragostei dumnezeieşti. De aceea l-am şi numit «Potirul Viişoarei» şi am ales ca personalizare a frontispiciului icoana lui Hristos pe Cruce Care-Şi varsă Darul în potirul ţinut cu multă evlavie şi teamă de un înger.

Fiecare parohie are un înger păzitor al ei. Binecuvântat fie îngerul Viişoarei! El ţine acum în mână, la sfârşit de an al mântuirii 2008, un potir ce cuprinde în sine, încununate cu aureola bucuriei, toate marile evenimente de peste an trăite de familia duhovnicească a parohiei. Nu spunem că-i plin, de dă peste el, se putea încă mult mai mult să dăruim pe altarul jertfei şi al arderii de sine. Şi poate că ar mai fi fost şi alte bucurii trăite împreună ce meritau să fie consemnate în aceste pagini de anuar. Dumnezeu le va arăta pe toate tuturor la Ospăţul Veşniciei şi nimic nu va rămânea ascuns atunci de la ochii nimănui.

Datori suntem recunoştinţă mulţumitoare Preasfinţitului Dr. Ioachim Băcăuanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Romanului, pentru că a binecuvântat «Potirul Viişoarei». Îl aşezăm cu smerenie în Dreapta Preasfinţiei Sale ca Înger al Episcopiei, să împartă şi altora bucurie din rodul comuniunii noastre cu Hristos. Preasfinţitului Eftimie, Episcopul Romanului, sărutarea mâinilor care ne-au dat preoţia şi rugăciune să-i dea Dumnezeu sănătate în îndelungatele-i zile.

Iar fiilor duhovniceşti, sărutarea iubirii părinteşti, untdelemnul mângâierii şi vinul bucuriei revărsate din adâncul inimii în potirul amintirilor noastre nemuritoare.

Dacă din Potirul euharistic gustăm iubirea lui Dumnezeu faţă de noi, în «Potirul Viişoarei» dorim să înveşnicim toată dragostea noastră faţă de Hristos.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Last Updated on Friday, 17 April 2009 10:49
 


Powered by Nometra WebDesign and Hosting. XHTML and CSS.