Parohia ortodoxa Viisoara

Apariţii editoriale

Publicaţii

Română (România)English (United Kingdom)
Acasă Apariţii noi POARTA FRUMOASĂ
POARTA FRUMOASĂ
Evaluare utilizator: / 8
Cel mai slabCel mai bun 
Scris de preot Cătălin Ilie   
Duminică, 02 August 2009 19:58
În data de 13 mai 2009, Familia Preot Petru şi Prezbitera Nina Roncea, au primit încă un inel în deget, de argint, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de împreună vieţuire. Evenimentul s-a petrecut în biserica parohiei Viişoara, unde au fost prezenţi 11 preoţi şi un număr mare de credincioşi. După cuvenita rugăciune, părintele Ioan, fratele părintelui Petru, a reîmprospătat amintiri şi a numărat pe lângă cei 25 de ani şi pe cei 15 de preoţie, o biserică finalizată şi sfinţită, trei reviste fondate, pe cei 11 copii şi cele 7 cărţi ale părintelui Petru, ultima lansată chiar la acest moment aniversar. Numărul 7 este un număr cu semnificaţii biblice iar această a VII-a carte – „Poarta Frumoasă”, a adus autorului odihna împlinirilor, cu atât mai mult cu cât s-au suprapus atâtea realizări.

Cartea conţine 30 de exegeze la „apostolele sărbătorilor sfinţilor şi ale praznicelor împărăteşti”, a fost tipărită de Editura „Oastea Domnului”, Sibiu 2009, cu binecuvântarea şi prefaţa P. S. Dr. Ioachim Băcăoanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, care spune: „Am cunoscut în vremea din urmă un prieten al Cuvântului lui Dumnezeu care a vrut să contemple misterul Evangheliei. Ne exprimăm bucuria că părintele Petru Roncea adaugă la buchetul de flori spirituale pe care l-a constituit până acum încă o floare prin lucrarea de faţă. A semănat mult, iar rodul pare să fie însutit. Fiind un om al căutărilor, după ce a aflat Cuvântul lui Hristos şi l-a explicat în lucrările sale precedente – cele trei volume de exegeze, primul, la pericopele evangheliilor duminicilor de peste an, numit „Tu ce zici despre Hristos?”, al doilea, la pericopele evangheliilor la sfinţi şi praznicele împărăteşti de peste an, numit „Popasuri duhovniceşti la sfinţi şi praznice împărăteşti”, şi al treilea, la apostolele duminicilor de peste an, numit „Pecetea apostoliei mele” -, acum a căutat, din lecturarea pericopelor apostolelor ce se citesc la Sfintele Liturghii la praznicele împărăteşti şi sfinţii de peste an, mireasma Duhului Sfânt pe care a împărţit-o credincioşilor”.

Poarta Frumoasă este titlul exegezei la apostolul Izvorului Tămăduirii şi după cum vedem în cadrul meditaţiei, este Poarta templului din vechime dar şi poarta spre lumea duhovnicească a Bisericii. Poarta Frumoasă este început, prin Botez, dar şi sfârşit prin scop al vieţii pământeşti când vom trece pragul ei spre viaţa cea veşnică: Împărăţia Cerurilor.

Dacă ne gândim la versetul Mântuitorului: „Eu sunt uşa. De va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla” (Ioan 10,9), Poarta Frumoasă şi Hristos se identifică. Cartea nu este deci diferită de alte cărţi ale părintelui Petru şi nici n-o dorim altfel decât aducătoare la Hristos. Autorul însuşi mărturiseşte: „Dacă vreuna din aceste cărţi va sprijini măcar pe un singur propovăduitor al Cuvântului de la Sfântul Altar în vederea îmbunătăţirii vieţii spre mântuire, înseamnă că nu m-am ostenit în zadar”. Iar mărturia aceasta devine mărturie – propovăduitoare a Celui Care este Calea, Adevărul, Viaţa şi Poarta-Uşă-Frumoasă a noastră a tuturor.

Preotului Petru, prezbiterei Nina şi copiilor dă-le Doamne sănătate, pace, zile îndelungate, bună sporire întru toate şi-i păzeşte pe dânşii întru mulţi ani. MULŢI ANI TRĂIASCĂ!

Ultima actualizare în Marţi, 11 August 2009 01:20
 


Creat si gazduit de Nometra WebDesign and Hosting. XHTML and CSS.