Parohia ortodoxa Viisoara

Apariţii editoriale

Publicaţii

Română (România)English (United Kingdom)
Acasă Prezentare carte Popasuri duhovniceşti la sfinţi şi praznice împărăteşti
Popasuri duhovniceşti la sfinţi şi praznice împărăteşti
User Rating: / 20
PoorBest 
Written by Preot Cătălin Ilie   
Friday, 17 April 2009 10:19
There are no translations available.

 

Părintele Petru Roncea, cunoscut în publicistica teologică mai ales ca redactor al foii „Iisus Biruitorul” iar nouă târgocnenilor ca fondator al acestui ziar, este un „călător” neobosit spre Ierusalimul ceresc care ne invită acum la… „Popasuri duhovniceşti” – la sfinţi şi praznice împărăteşti – a şasea carte în intervalul 2004 – 2006.

Când am fost la prezentarea primei sale cărţi: „Zece zile la Ierusalim”, (Editura „Oastea Domnului”, Sibiu, 2004) unică în viziunea sa de atunci ca trăire spirituală şi efort financiar, am spus că este „prima din cele care vor urma”. Intuiţie, previziune sau îndemn, cuvintele mele s-au dovedit a fi adevărate: cartea aceasta depune astăzi mărturie.

„Popasuri duhovniceşti” conţine 31 de predici pentru praznice împărăteşti, pentru sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor cu cruce roşie. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Eftimie, Episcopul Romanului şi prefaţa cunoscutului profesor sibian Pr. Dr. Vasile Mihoc, cartea se recomandă singură. Este suficient s-o deschidem pentru a „n-o mai lăsa din mână – cum spune Părintele Mihoc – căci nu numai că afli în ea coordonatele unei teologii ortodoxe de cea mai bună factură, atât prin conţinut cât şi prin calitatea expunerii […] ci informaţia care ţi se oferă este de o bogăţie fără seamăn.” Părintele Petru apelează în primul rând – aşa cum este şi normal – la Evangheliile sărbătorilor dar nu uită nici rânduiala slujbelor acestor sărbători sau textele cântărilor bisericeşti, rareori văzute şi înţelese la adevărata lor valoare.

Cuvintele despre Maica Domnului, cea care deschide şi închide anul bisericesc prin Naştere şi Adormire, ne-o descoperă şi ne-o apropie într-un mod atât de intim încât înţelegem cum trăia Sfânta Fecioară Maria taina întrupării lui Dumnezeu dar şi respectarea Legii Vechiului Testament în acelaşi timp: „O, dar care era necurăţia Maicii Domnului care a născut pe Hristos în afara firii? Sau trebuia Pruncul să fie afierosit lui Dumnezeu, El, Care era Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut din veci din Tatăl? Însă lucrarea lui Dumnezeu cerea tăcere şi cinstirea Legii se lucra atât de atent în conştiinţa Sfintei Fecioare, încât ea a pus mai presus aceasta decât destăinuirea marii taine ce-o ascundea în inimă.” (la Întâmpinarea Domnului, pag. 106)

Inedită pentru un autor moldovean este predica despre „Sfinţii Mărturisitori Ardeleni”. Un bun prilej pentru a vorbi despre uniaţie, un subiect care în spiritul diluat al ecumenismului actual a devenit din ce în ce mai absent în discursul teologic. „[Românii] – spune părintele Petru – călcaţi în picioare de vechea „Uniune Europeană” de atunci, care era ticălosul Imperiu Habsburgic, nedoritul act urmărit de viclenia occidentală s-a produs: Biserica Ortodoxă Românească din Transilvania s-a dezbinat. […] La început, toţi cei trecuţi la uniaţie erau conştienţi de nimicnicia hotărârii lor. Ştiau destul de bine pricinile materiale care i-au obligat să calce în picioare legământul dintâi şi Ortodoxia. Ba, ca să-şi înşele conştiinţa, au păstrat rânduielile de cult şi slujba Liturghiei ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Cu timpul însă, ruşinea aceasta firească a dispărut, înşelarea devenind revelaţie şi trădarea, virtute.” (pag. 30)

Cu o frumoasă copertă, care prin icoanele sale îţi arată înainte de a citi titlul sau de a deschide la cuprins, ce mesaj conţine cartea, Editura „Oastea Domnului” şi Părintele Petru Roncea, au făcut încă un pas spre sufletele oamenilor dornici de „apa cea vie a Cuvântului dumnezeiesc.”
Last Updated on Friday, 17 April 2009 10:23
 


Powered by Nometra WebDesign and Hosting. XHTML and CSS.