Parohia ortodoxa Viisoara

Apariţii editoriale

Publicaţii

Română (România)English (United Kingdom)
Acasă Activităţi speciale În onoarea Anului Centenar, sfințirea unui steag tricolor și lansare de carte în parohia Viișoara
În onoarea Anului Centenar, sfințirea unui steag tricolor și lansare de carte în parohia Viișoara
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Scris de Preot Petru Roncea   
Joi, 29 Noiembrie 2018 22:18

Joi, 29 noiembrie 2018, la o zi după sărbătorirea a 100 de ani de la

alipirea Bucovinei de Patria-Mamă, 28 noiembrie 1918, la Viișoara a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un eveniment cultural de excepție ce a urmat Sfintei Liturghii săvârșită de un sobor de preoți sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești. Promotorii unirii Cernăuților și a toată Bucovina cu Țara au fost pomeniți în rugă de parastas, după care s-a săvârșit slujba sfințirii unui steag tricolor care va fi arborat în proximitatea monumentelor eroilor din cel Două Războaie Mondiale aflate în dreptul Sfântului Altar al bisericii din Viișoara. Între cei care au ținut pe mâini Tricolorul, pe lângă copiii de la grădiniță, au fost prezenți și cei doi ultimi veterani de război din parohia Viișoara, Nicolae Drăgan, 99 ani, și Nicolae Drăgoi, 95 ani, ambii ajunși cu linia frontului pe culmile munților Tatra, până la Brno.

 

În acordurile Imnului Național intonat după sărutarea Tricolorului binecuvântat, a luat cuvântul domnul General Vasile Jenică Apostol, vorbind despre evenimentele istoriei consemnate în documente la care face referire Anul Centenar 2018. A urmat prezentarea a două cărți scrise de parohul Viișoarei, preotul Petru Roncea, și tipărite în acest an, ca semn de recunoștință pentru memoria și cinstirea tuturor promotorilor Unirii. Cartea: „Lumina întru întuneric luminează”, o unitate de exegeze la apostolele și evangheliile duminicilor de peste an, a fost prezentată de părintele Dr. Daniel Nichita, de la parohia Sf. Gheorghe, Târgu-Ocna, iar cartea: „Cuvântări funebre”, volumul II, cuprinzând 50 cuvinte rostite la tot atâtea înmormântări ale credincioșilor din Viișoara în perioada anilor 2010-2018, a fost prezentată de părintele Silviu Andrei Neicu, de la parohia Precista, Târgu-Ocna.

Toate aceste manifestări cultural-religioase derulate în această zi specială pentru parohul Viișoarei, s-a dorit a fi înscrise în evantaiul marilor festivități cultural-religioase ale Anului Centenar.

Fiecare credincios prezent la acest eveniment a primit în dar câte o carte „Cuvântări funebre”, volumul II, ca semn de aducere-aminte a acestei zile solemne pentru parohul și parohia Viișoarei. Fotografii de la acest eveniment pot fi vizualizate apăsând aici.

(a consemnat Teofil Roncea)

 


Creat si gazduit de Nometra WebDesign and Hosting. XHTML and CSS.