Parohia ortodoxa Viisoara

Apariţii editoriale

Publicaţii

Română (România)English (United Kingdom)
Acasă Multimedia Popas duhovnicesc la sărbătoarea din 29 august: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL, SAU CUM FAPTELE COPIILOR SE NASC DIN GÂNDURILE PĂRINȚILOR
Popas duhovnicesc la sărbătoarea din 29 august: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL, SAU CUM FAPTELE COPIILOR SE NASC DIN GÂNDURILE PĂRINȚILOR
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Scris de Preot Petru Roncea   
Joi, 25 August 2022 16:02

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul arată în sine răspunsul oamenilor la toată economia dragostei lui Dumnezeu arătată prin întruparea

lui Iisus Hristos, prin Patimile, Învierea, Înălțarea Lui la cer și întemeierea Bisericii. Dar precum după marea bucurie a Întrupării Domnului Iisus Hristos, când cerul si pământul au cântat împreună de bucuria vederii lui Dumnezeu, a urmat îndată amintirea sângelui vărsat de către Irod prin cei 14.000 de prunci uciși, acum, la încheierea lucrării mântuitoare a lui Iisus Hristos, fiul lui Irod cel Mare, Irod Antipa, săvârșește această crimă rămasă în istorie, tăind capul celui mai mare bărbat născut din femeie, a Sfântului Ioan Botezătorul. Tatăl său, Irod cel Mare, n-a reușit să afle pe Ioan care, prunc fiind, a fost luat și salvat de mama sa Elisabeta în munții Iudeii, de teama sabiei lui Irod, drept pentru care tatăl lui, Zaharia, a fost ucis pentru că a refuzat sa spună unde este pruncul născut în familia lui. Pentru că n-a reușit tatăl să-l ucidă pe Ioan, iată că fiul lui a dus la împlinire dorința tatălui de a omorî pe ultimul proroc al Vechiului Testament. O, dacă noi avem un gând rău asupra cuiva și nu-l putem împlini în faptă cât trăim, urmașii noștri îl vor putea împlini. Copiii noștri vor duce la împlinire gândul nostru de a-L ucide pe Hristos. Aceasta poate este una dintre cele mai cutremurătoare învățăminte pe care ni le oferă evanghelia acestei sărbători însângerate. Că, dacă nu ne pocăim de păcatele și de pornirile noastre ucigătoare de Hristos, cât timp trăim în viața asta, urmașii noștri vor putea duce până la capăt gândurile noastre pătimașe.

 

Să punem dar un hotar oricărui păcat din viața noastră. E de ajuns să spunem: Doamne, astăzi voiesc să-mi schimb viața, astăzi mă hotărăsc să părăsesc orice gând rău pe care îl am împotriva cuiva, împotriva vecinului meu, împotriva soției sau copilului meu etc. Câte gânduri rele nu avem unii împotriva altora, că suntem oameni aplecați spre gânduri rele din cauza păcatelor noastre. Să avem tăria fiului risipitor de a cădea la picioarele lui Hristos, rugându-L: Tată, am greșit înaintea Ta și înaintea cerului, iartă-mă, primește-mă, fă-mă rob măcar, că nu sunt vrednic să mai fiu numit fiu al Tău.

La această sărbătoare să nu uităm că e păcat mare și doar să gândești de rău împotriva semenului tău, că urmașii îl pot transforma în faptă. Auzi deseori că generația de azi este mai rea decât cea dinainte, că tinerii de azi nu mai sunt cum au fost părinții lor. Noi am fost oameni credincioși, zic unii, dar tinerii și generația de astăzi este ticăloasă și rea. Este rea pentru că gândurile noastre au fost rele și sunt rele, și ei le duc mai departe împlinindu-le. Dacă noi doar ne-am gândit a desfrâna, ei o fac, dacă noi nu am îndrăznit a fura, deși am fi voit, ei fură, dacă noi nu ne-am permis a înjura, ei înjură. Da, pentru că în gând am voit a le face pe acestea, dar ne-a fost frică fie de oameni, fie de Dumnezeu, iată că urmașii noștri nimicesc un neam și duc în prăpastie o generație întreagă prin păcatele pe care le fac, devenind ucigași cu fapta.

Irod cel Mare a ucis 14.000 de prunci, dar n-a reușit să-i ucidă pe Ioan Botezătorul și pe Iisus Hristos. Irod Antipa ucide și pe Iisus Hristos și pe Ioan Botezătorul, adică duce la împlinire ceea ce tatăl lui nu a reușit, deși a voit. Păcatul lui Irod Antipa este nespus mai mare decât cel al tatălui său, dar e de aceeași natură și se naște din păcatul părintelui său. Cuvântul acesta nu trebuie să ne descurajeze, ci, cât încă suntem în viață, să nu uităm că avem șansa mântuirii și a salvării generației ce vine după noi, pocăindu-ne. Căci schimbându-ne noi viața se vor schimba și copiii noștri, oprindu-ne de la gândurile cele rele, ei nu vor mai avea ce continua rău din exemplul nostru Dar de vom continua să nutrim aceleași gânduri rele și vom muri așa cum a murit Irod cel Mare, mâncat de viermii gândurilor ucigașe, generația ce vine după noi va aluneca spre adâncul cel mai adânc al iadului din cauza noastră. Iar la Judecata finală vom răspunde nu numai pentru păcatele noastre, ci și pentru cele săvârșite de după noi, în măsura în care au preluat copiii noștri gândul păcatului pe care noi nu l-am putut duce la împlinire în viața aceasta. Să nu uităm dar nicicând că faptele copiilor se nasc din gândurile părinților.

Sfântul Ioan Botezătorul este mare rugător înaintea lui Dumnezeu pentru noi, ca și Maica Domnului. Să ne rugăm acestora cu mare evlavie ca să mijlocească pentru noi înaintea lui Iisus Hristos, Judecătorul nostru, ca atunci când vom sta înaintea Lui să privească cu milă către noi și spre sufletele noastre, iertându-ne păcatele și odihnindu-ne cu  Sfinții în Împărăția Sa.

 

Preot Petru RONCEA

 


Creat si gazduit de Nometra WebDesign and Hosting. XHTML and CSS.