Parohia ortodoxa Viisoara

Apariţii editoriale

Publicaţii

Română (România)English (United Kingdom)
Acasă Multimedia La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva: SĂRUTÂND SFINTELE MOAȘTE ALE SFINȚILOR, SĂRUTĂM TRUPUL LUI HRISTOS
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva: SĂRUTÂND SFINTELE MOAȘTE ALE SFINȚILOR, SĂRUTĂM TRUPUL LUI HRISTOS
User Rating: / 0
PoorBest 
Written by Preot Petru Roncea   
Wednesday, 14 October 2020 05:50
There are no translations available.

Cinstim pe Sfânta Cuvioasă Paraschiva, o tânără

fecioară care L-a iubit pe Hristos mai presus decât orice și care a fost învrednicită de Dumnezeu să mărturisească dragostea ei de Hristos și după moarte prin trupul care i-a fost preamărit de Dumnezeu să nu putrezească. Că Sfintele Moaște sunt o predică pe care oamenii lui Dumnezeu o fac și după ce pleacă din lumea aceasta.

 

Mare lucru este să predici în timpul vieții, dar e și mai mult să predici după moarte, așa cum fac Sfinții ale căror moaște noi le venerăm, le sărutăm, știind că, sărutându-le pe ele, sărutăm trupul lui Hristos. Mare har este de a avea șansa sărutării Trupului lui Hristos atunci când săruți Sfintele Moaște. Și această mărturie pe care ne-a dau Sfinții cu viața lor poate că ne atrage și ne copleșește mai mult decât cuvântul pe care ei l-au rostit în timpul vieții. Vedeți, evlavia populară e o mărturie și ea, mii de oameni, zeci de mii stau ore întregi la rând să sărute Trupul lui Hristos construit din Trupurile Sfinților. În timpul vieții, Sfinții adeseori au fost necunoscuți, neștiuți de oameni, ba poate și respinși de lume, cum s-a întâmplat în atâtea cazuri în istoria Sfinților batjocoriți de lume. Sfântul Cuvânt al Domnului arată cum vor fi primiți de lume  oamenii lui Dumnezeu. Dar, după ce pleacă din lumea aceasta, trupurile lor neputrezite, ca o forță magnetică atrag lumea, ne atrag pe noi. Că ori de câte ori ai ocazia să treci printr-un oraș pe lângă o biserică în care știi că sunt Sfinte Moaște, ceva dinlăuntru, un foc, o dorință te împinge să le atingi cu evlavie, știind că, atingându-le pe ele, pe Hristos Îl atingi.

O, de câte ori oamenii s-au îngrămădit, în timpul prezenței lui Iisus Hristos pe pământ, să-L atingă. Și cei care L-au atins cu credință s-au vindecat. Femeia bolnavă care s-a atins de poala hainei Mântuitorului s-a vindecat. Și viețile Sfinților sunt pline de exemple, de minuni petrecute când oamenii, atingându-se de moaștele Sfinților s-au vindecat. Pentru că ei, prin credință, au știut că acele rămășițe bine mirositoare și preamărite sunt mădulare ale Trupului lui Iisus Hristos.

Deci, în ziua aceasta când sărbătorim pe Sfânta Parascheva, cuvios lucru este să ne aducem aminte de modul în care ea predică de sute de ani în Biserica noastră. Și nu doar trupul ei atingându-l, ci și veșmântul cu care a fost acoperit cinstitul ei trup cu aceeași credință sărutându-l, primim prin el, precum bolnavii care se atingeau de ștergarele pe care le folosise Sfântul Pavel, însănătoșire trupească și sufletească.

Sfântă Cuvioasă multmilostivă maica noastră Parascheva, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

 


Powered by Nometra WebDesign and Hosting. XHTML and CSS.